Vzroki srbeče kože (pruritusa) 

Srbenje kože (pruritus) je lahko nadležno, a je lahko tudi opozorilo telesa na nevarnost, tako kot bolečina. Seznanite se z vzroki srbenja kože (pruritusa).

Vzroki srbeče kože (pruritusa) 


Srbež (pruritus) ali izpuščaje (dermatozo) lahko sprožijo najrazličnejši dejavniki – lahko gre za odziv na volneni pulover ali pa na virusno okužbo, kot so norice.

Pogosti vzroki draženja kože (srbenja) vključujejo: 1, 2

  • ugrize in pike insektov (komarjev, os, čebel),
  • alergijske reakcije na tkanine, kot je volna, ali na materiale, kot je lateks,
  • obstoječe kožne bolezni, kot sta dermatitis in ekcem,
  • hrano in prehranske dejavnike (npr. alergijske reakcije na agrume, mleko, jajca, arašide ali lupinarje),
  • živalsko krzno ali dlako (npr. alergije na pse ali mačke),
  • onesnaževala (npr. izpušne pline),
  • naravne alergene (npr. pelod),
  • norice,
  • podnebne razmere, kot so sonce, vročina ali mrzlo vreme.

 

Srbenje kože – je škodljivo ali neškodljivo?


Srbi vas lahko celo telo (splošna srbečica) ali le določen predel (lokalizirana srbečica). Srbečica je lahko le nekoliko nadležna ali pa tako intenzivna, da negativno vpliva na vaše delo ali spanec. Srbenje, ki ga povzročajo piki insektov ali živalska dlaka, običajno mine v nekaj urah ali dneh, simptome pa je mogoče hitro ublažiti z antihistaminikom.3

Vendar če vzroka srbeče kože ne poznate, razmislite o tem, da bi vodili dnevnik stanja kože, saj boste tako lahko razumeli morebitne sprožilce. Obiščete lahko tudi specialista, ki bo opravil testiranje na alergije. V nekaterih primerih je lahko srbeča koža tudi znak že obstoječe bolezni. Če se vam zdi, da je tako, se posvetujte s svojim zdravnikom.
 

Zakaj praskamo srbečo kožo?


Praskanje prizadetega mesta je normalen odziv na srbečo kožo. Na tak način poskrbimo za ublažitev srbenja, čeprav ne odstranimo vzroka. Blaga bolečina, ki se pojavi ob praskanju, pa našo pozornost preusmeri stran od srbečice. A praskanje nudi le kratkotrajno ublažitev srbenja, zato se mu je treba upreti.

Vzroki srbeče kože (pruritusa) 

Srbečo kožo (pruritus) lahko povzročijo najrazličnejši dejavniki, od čustvenih, okoljskih do virusnih. Seznanite se z vzroki srbenja kože.

1 Causes and triggers of eczema. https://nationaleczema.org/eczema/causes-andtriggers-of-eczema/?epoch=1517574290311

2 Causes of itchy skin. https://medlineplus.gov/ency/article/003217.htm?epoch=1517574345334

3 NHS Choices – Itching https://www.nhs.uk/conditions/itchy-skin/

Morda vas bodo zanimali tudi naslednji članki

PIKI KOMARJEV

Komarji spadajo med najbolj nadležne insekte, ki pičijo. Malo verjetno je, da boste komarja ujeli med pikom, a simptomi (srbečica in draženje), ki sledijo, so lahko precej neprijetni.

UGRIZI IN PIKI INSEKTOV

Toplo vreme in sončni dnevi so odličen recept za dogodivščine na prostem. Poglejte, kako lahko poskrbite, da vam komarji, ose, čebele in sršeni ne bodo pokvarili veselja.

SONCE IN KOŽA

Za marsikoga je sončen dan razlog za slavje – sonce spodbuja vaše možgane k sproščanju serotonina, ki je hormon dobrega počutja, in spodbode telo k ustvarjanju vitamina D, ki je pomemben za kosti. Sonce je dobro in nujno potrebno, a predstavlja tudi grožnjo zdravju kože.