Sonce in vaša koža

Za marsikoga je sončen dan razlog za slavje – sonce spodbuja vaše možgane k sproščanju serotonina1, ki je hormon dobrega počutja, in spodbudi telo k ustvarjanju vitamina D, ki je pomemben za kosti. Sonce je dobro in nujno potrebno, a predstavlja tudi grožnjo zdravju kože.

Nevarnosti izpostavljanja kože soncu 
 

Vnetje kože (sončne opekline)2
 

Če je koža predolgo izpostavljena soncu, pordi in začne boleti. Temu pravimo opeklina. Povzročajo jo škodljivi učinki intenzivne ultravijolične svetlobe (UV-žarki), ki jo oddaja sonce. Mnogi ljudje se ne zavedajo, da je sončna opeklina akutno vnetje kože (v medicinskih krogih mu pravijo »dermatitis solaris«), ki se pojavi kot posledica opeklin prve, druge ali tretje stopnje.

Razširitev krvnih žil vodi v povečan krvni pretok na prizadetih predelih in povzroča celo vrsto neprijetnih simptomov, kot so:

  • pekoč očutek,
  • srbenje,
  • otekanje,
  • pordelost,
  • nastanek mehurjev.

 

Kako odgovorno uživati v soncu


Bodite pozorni na to, koliko časa preživite na soncu
2


Soncu se ne izpostavljajte med 10. in 15. uro, ko so UV-žarki najmočnejši. Nosite lahka oblačila, ki nudijo zaščito, kot so majice z dolgimi rokavi, klobuki in sončna očala. Zelo majhni otroci ne smejo biti izpostavljeni neposredni sončni svetlobi (tj. zadrževati se morajo v senci).


Izberite primerno kremo za sončenje
2


Krema za sončenje s širokim spektrom zaščite lahko pomaga obvarovati kožo pred škodljivimi UV-žarki. Pri izbiri kreme za sončenje bodite pozorni na polt. Svetlejša kot je, večji zaščitni faktor (SPF) potrebujete. Za otroke poiščite kremo z največjim možnim zaščitnim faktorjem. 


Kremo za sončenje nanesite (in nanašanje ponovite), kot je navedeno v navodilih za uporabo2


Kremo za sončenje nanesite 15–30 minut pred izpostavitvijo soncu in/ali kadar je potrebno. Nanašanje ponovite vsaj vsaki 2 uri, še zlasti po plavanju, vadbi, potem, ko se osušite z brisačo, znojenju ali daljši izpostavljenosti soncu. Naj vas ne zavede napačno razmišljanje, da zaščito potrebujete le v vročih in sončnih dneh – sončne opekline se lahko pojavijo celo, ko so dnevi oblačni ali ko je zunaj mrzlo ali zasneženo (ne pozabite na kremo za sončenje, ko se odpravite na smučanje!).
 

Kako zdraviti sončne opekline


Vedno naredite vse, da sebe in svojo družino zaščitite pred negativnimi učinki prekomernega izpostavljanja soncu. Če do prekomerne izpostavljenosti vendarle pride, se lahko vaše telo brani tako, da začne proizvajati histamin. Histamin povzroči odziv kože in lahko se pojavijo simptomi, kot je srbečica. Antihistaminiki za površinsko uporabo lahko pomagajo zmanjšati učinek histamina in tako ublažijo srbenje zaradi sončnih opeklin.

Sonce in vaša koža

Sonce nudi koristi za zdravje kože, a lahko tudi povzroči draženje. Spoznajte tveganja izpostavljanja soncu in kaj lahko naredite, da se zaščitite.

1 Benefits of SunLight Environmental Health Perspectives VOLUME 116 NUMBER 4 Pages 159-167 (2)

2 NHS Choices: Sunburn. Available at: https://www.nhs.uk/conditions/sunburn/ Accessed 23.03.16

Morda vas bodo zanimali tudi naslednji članki

UGRIZI IN PIKI INSEKTOV

Toplo vreme in sončni dnevi so odličen recept za dogodivščine na prostem. Poglejte, kako lahko poskrbite, da vam komarji, ose, čebele in sršeni ne bodo pokvarili veselja.

KOŽNE ALERGIJE

Vaša koža je pregrada, ki vaše telo ščiti pred škodljivimi vplivi okolja. Ta pregrada vsak dan pride v stik s tujimi snovmi, alergeni, onesnaževali in dražili, ki lahko povzročijo reakcije, značilne za kožne alergije.

PIKI KOMARJEV

Komarji spadajo med najbolj nadležne insekte, ki pičijo. Malo verjetno je, da boste komarja ujeli med pikom, a simptomi (srbečica in draženje), ki sledijo, so lahko precej neprijetni.