Zakaj koža srbi, ko se celi?

Vnetni proces pomaga zaceliti in obnoviti poškodovano tkivo.1 Torej, ko opazite izpuščaj ali ko vas zasrbi koža, pomislite, da gre tu za proces obnavljanja kože – naravne pregrade, ki vas ščiti pred škodljivimi vplivi okolja.

Srbeča koža in izpuščaji


Srbeča koža je lahko velika nadloga – in želji po praskanju se je težko upreti – a srbečica pomeni, da je nekaj narobe.2

Morda boste uspeli zaznati spremembe na površini kože, kot so izpuščaji z otekanjem ali pordelostjo, odvisno od tega, kaj je vzrok srbenja in kako razširjena je težava2, a v telesu se dogajajo tudi spremembe na mikroskopski ravni, ki jih ne morete videti. Če vas močno srbi ali če imate močan izpuščaj, bi se bilo dobro posvetovati z zdravnikom.

Naša koža je sestavljena iz milijonov celic. Te celice skupaj tvorijo zaščitno pregrado med nami in okolico.3  Ko se koža poškoduje, se telo odzove s celjenjem in obnavljanjem, da bi odpravilo poškodbo in koži vrnilo prvotno vlogo zaščitne pregrade. To se zgodi, ker poškodba kože povzroči proces, ki mu pravimo »vnetje«.
 

Vnetje kože1, 4


Kako poteka ta proces? Ko pride do poškodbe tkiva v telesu, se iz imunskih celic v krvnem obtoku sprostijo kemične snovi, kot je histamin. Te kemične snovi povzročijo, da se krvne žile razširijo in prizadeto mesto oskrbijo z več krvi, pa tudi s hranili, kisikom ter sredstvi za celjenje.

Ko se krvne žile razširijo, lahko tekočine iztekajo v okoliško tkivo, kar povzroča otekanje. Kemične snovi, ki se sproščajo v tem procesu, lahko istočasno tudi povzročijo odziv čutil, ki zaznavajo srbenje, zato je prizadeto mesto srbeče. Torej, tisto, kar vidite in občutite, je pordel boleč predel na koži, ki srbi – srbeč izpuščaj.

Če srbečica in vnetje ne prenehata, se posvetujte z zdravnikom. 

Koža se na poškodbo odzove z naravnim procesom, ki mu pravimo »vnetje«.

Proces vnetja, pri kateremu lahko pride do izpuščaja ali srbečice, deluje tako, da pomaga pri obnovi in celjenju poškodovanega tkiva.

1 Histamine. Encyclopoedia Britannica Online. Available at: http://www.britannica.com/science/histamine Accessed 23.03.16

2 NHS Choices: Itching. Available at: http://www.nhs.uk/Conditions/Itching/Pages/Introduction.aspx Accessed 23.03.16

3 Look after your skin. NHS Choices, Live Well. Available at: http://www.nhs.uk/Livewell/skin/Pages/Keepskinhealthy.aspx Accessed 31.03.16

4 Inflammation. Encyclopoedia Britannica Online. http://www.britannica.com/science/inflammation Accessed 23.03.16

Morda vas bodo zanimali tudi naslednji članki

PIKI KOMARJEV

Komarji spadajo med najbolj nadležne insekte, ki pičijo. Malo verjetno je, da boste komarja ujeli med pikom, a simptomi (srbečica in draženje), ki sledijo, so lahko precej neprijetni.

KOŽNE ALERGIJE

Vaša koža je pregrada, ki vaše telo ščiti pred škodljivimi vplivi okolja. Ta pregrada vsak dan pride v stik s tujimi snovmi, alergeni, onesnaževali in dražili, ki lahko povzročijo reakcije, značilne za kožne alergije.

SONCE IN KOŽA

Za marsikoga je sončen dan razlog za slavje – sonce spodbuja vaše možgane k sproščanju serotonina, ki je hormon dobrega počutja, in spodbode telo k ustvarjanju vitamina D, ki je pomemben za kosti. Sonce je dobro in nujno potrebno, a predstavlja tudi grožnjo zdravju kože.