Kako lahko pike insektov preprečimo brez uporabe kemičnih sredstev

Na kožo vam ni treba nanašati kemikalij, da bi preprečili pike insektov.

Večini od nas veliko pomeni preživljanje časa na prostem v družbi prijateljev in družine, ko je lepo vreme, zlasti poleti. Vendar toplo vreme s seboj prinese tudi nadlogo v obliki pikov in ugrizov insektov (zlasti komarjev, čebel, sršenov in os), ki lahko pokvarijo sicer prijetne dejavnosti na prostem. Seveda obstajajo razpršila in losjoni za odvračanje insektov, ki jih lahko kupite, na voljo pa so tudi naravne, nekemične metode, s katerimi lahko poskrbite, da vas bo mrčes pustil pri miru.

Komarji


Ste že kdaj opazili, da imajo komarji nekatere ljudi »raje« od drugih? Razlogi za to so genetske narave in jih ni mogoče spremeniti, vendar je tu še nekaj dejavnikov, na katere lahko vplivate ter tako poskrbite, da se vas insekti ne bodo lotili. Prvič: komarje pritegne ogljikov dioksid, ki ga izdihavamo. Hitrejši kot je naš srčni utrip, več ogljikovega dioksida proizvedemo. Zato lahko z manj začinjene hrane in alkoholnih pijač zmanjšate svoje možnosti, da bi postali »magnet za komarje«. Drugič: komarje privlači znoj, zato se lahko pred njimi ubranite tako, da telo ohranjate suho in brez znoja. Na koncu pa velja izpostaviti še, da komarje privlačijo kontrasti pri dnevni svetlobi, zato podnevi ne nosite temnih oblačil.

Čebele, ose in sršeni


Piki čebel, os in sršenov sicer bolijo, a so redko nevarni, razen če niste alergični nanje. Čebele, ki jih najpogosteje srečujemo – čmrlji in medonosne čebele – ne veljajo za napadalne ter redko pičijo, razen če ne stopimo nanje ali z njimi grobo ravnamo ali če zaznajo grožnjo matici ali panju. Ose in sršeni so običajno napadalnejši.

Možnosti, da vas piči čebela, osa in sršen lahko prav tako zmanjšate, če upoštevate določene dejavnike – tako kot pri komarjih. Na splošno se vse tri vrste teh insektov odzivajo v samoobrambi. Torej, če letajo okoli vas, ostanite mirni in jih ne skušajte odgnati tako, da opletate z rokami. Med hojo po tratah je dobro nositi čevlje ali sandale, saj čebele letajo okoli majhnih cvetlic, sršeni pa si včasih v tleh zgradijo gnezda. Ne pozabite tudi, da čebele privlačita videz in vonj cvetlic, tako da so po naravi ljubiteljice intenzivnih barv in vonjev. Med piknikom ali obedom na prostem ne uživajte sladke hrane ali pijače, saj je ta magnet za čebele, sršene in ose. Preden zaužijete sladko pijačo ali kos sadja, se prepričajte, da v njej oz. na njem ni že pristala kakšna čebela, sršen ali osa.

Ko bo naslednjič lepo vreme, ne pustite, da vam nadležni insekti pokvarijo dejavnosti na prostem. Ugrize in pike insektov lahko pomagate preprečiti z nekaterimi koraki, še preden se odpravite ven.

Ali ste vedeli?

Če želite, da vas bodo komarji pustili pri miru, podnevi zunaj nosite svetla oblačila ali pa zmanjšajte srčni utrip tako, da zaužijete manj začinjene hrane in spijete manj alkoholnih pijač.

Morda vas bodo zanimali tudi naslednji članki

UGRIZI IN PIKI INSEKTOV

Toplo vreme in sončni dnevi so odličen recept za dogodivščine na prostem. Poglejte, kako lahko poskrbite, da vam komarji, ose, čebele in sršeni ne bodo pokvarili veselja.

UGRIZI IN PIKI INSEKTOV

Dvignjene srbeče izbokline od pikov oz. ugrizov insektov so lahko neverjetno nadležne in delujejo kot obrambni odziv telesa na kemikalije, ki jih vbrizga insekt.

PIKI KOMARJEV

Komarji spadajo med najbolj nadležne insekte, ki pičijo. Malo verjetno je, da boste komarja ujeli med pikom, a simptomi (srbečica in draženje), ki sledijo, so lahko precej neprijetni.