Kaj storiti, če vas ugrizne oz. piči insekt?

Dvignjene srbeče izbokline od pikov oz. ugrizov insektov so lahko neverjetno nadležne in delujejo kot obrambni odziv telesa na kemikalije, ki jih vbrizga insekt.1

Ugrizi


Nekateri insekti, kot so komarji, mušice, bolhe in posteljne stenice, se hranijo s krvjo. Zato ko vas ugriznejo, v kožo vbrizgajo nekaj svoje sline, da preprečijo strjevanje krvi. Vaše telo se na slino odzove tako, da začne sproščati histamin in druge kemične snovi, ki lahko povzročijo simptome, ko sta srbenje ter draženje na mestu ugriza.1


Piki komarjev in mušic lahko povzročijo močno srbenje ter otekanje; prizadeto mesto ohladite in nanesite antihistaminski izdelek, da zmanjšate srbenje ter draženje.
2


Piki


Nekateri insekti, kot so čebele, ose in sršeni, se branijo tako, da pičijo in pri tem vbrizgajo majhno količino strupa, ki povzroči odziv vaše kože. Piki pogosto izzovejo alergijsko reakcijo na koži in so lahko še posebej boleči.1, 2


Medonosna čebela ima bodičasto želo, ki ga ob piku pusti v koži: preden začnete zdraviti vnetje, je treba najprej previdno odstraniti želo. Če je na želo še vedno pritrjena vrečica s strupom, ne uporabljajte pincete ali nohtov, ampak jo postrgajte stran s predmetom s trdim robom, kot je recimo bančna kartica, da ne bi strupa potisnili v rano.
1


Čebelji piki so boleči, toda če niste alergični nanje, verjetno ne bodo povzročili resne škode: antihistaminik lahko pomaga. Pri uporabi izdelka vedno upoštevajte navodila na etiketi.


Ose ob piku za seboj ne pustijo žela, zato prizadeto mesto samo ohladite in nanesite antihistaminik. To nevtralizira učinek histamina, ki se sprosti in izzove srbenje.


Če vas piči ali ugrizne insekt, se skušajte upreti želji po praskanju
1, saj se lahko s tem v kožo sprosti še več kemičnih snovi, srbenje in otekanje pa se zato poslabša. Če ste zaskrbljeni zaradi pika ali ugriza, se posvetujte s farmacevtom.

Ko insekti ugriznejo ali pičijo, v koži pustijo različne kemične snovi.

Komarji po piku v koži pustijo nekaj sline, čebele in ose pa pičijo v samoobrambi ter v kožo vbrizgajo majhno količino strupa.

1 NHS Choices: Insect bites and stings. Available at: http://www.nhs.uk/Conditions/Bites-insect/Pages/Introduction.aspx Accessed 23.03.16

2 12 UK insects and bugs that bite or sting. NHS Choices, Live Well. Available at: http://www.nhs.uk/Livewell/bites-and-stings/Pages/insects-bugs-that-bite-sting.aspx Accessed 23.03.16

Morda vas bodo zanimali tudi naslednji članki

PIKI KOMARJEV

Komarji spadajo med najbolj nadležne insekte, ki pičijo. Malo verjetno je, da boste komarja ujeli med pikom, a simptomi (srbečica in draženje), ki sledijo, so lahko precej neprijetni.

KOŽNE ALERGIJE

Vaša koža je pregrada, ki vaše telo ščiti pred škodljivimi vplivi okolja. Ta pregrada vsak dan pride v stik s tujimi snovmi, alergeni, onesnaževali in dražili, ki lahko povzročijo reakcije, značilne za kožne alergije.

SONCE IN KOŽA

Za marsikoga je sončen dan razlog za slavje – sonce spodbuja vaše možgane k sproščanju serotonina, ki je hormon dobrega počutja, in spodbode telo k ustvarjanju vitamina D, ki je pomemben za kosti. Sonce je dobro in nujno potrebno, a predstavlja tudi grožnjo zdravju kože.