Kako ublažiti simptome kožnih alergij?

Do alergijske reakcije pride, ko je telo preobčutljivo1, 2 na določeno snov ali alergen. Alergeni delujejo kot antigeni, na katere se vaš imunski sistem odzove tako, da začne proizvajati protitelesa. Ko se antigen in protitelo srečata po prvotni izpostavljenosti antigenu, se lahko pojavijo simptomi alergijske reakcije.3

Alergijska reakcija se na koži običajno pokaže kot blago pordel dvignjen in srbeč izpuščaj, občasno pa lahko pride tudi do hude reakcije, ko je treba poiskati zdravniško pomoč.

Zakaj se pojavijo ti simptomi?


Ko je telo enkrat občutljivo na določen antigen, v njem krožijo protitelesa, vezana na celice, ki jim pravimo mastociti. Ti so polni histamina. Ko se protitelo sreča z antigenom, pride do združitve, kar povzroči, da mastocit sprosti histamin. 3

Prav sproščanje histamina je tisto, ki vodi v celo vrsto odzivov. Občutite lahko srbečico ali draženje, saj kemikalije, ki povzročajo vnetje, stimulirajo živčne končiče. 4


Obvladovanje simptomov
 

Alergijskim reakcijam se v številnih primerih najlažje izognete tako, da preprečite stik s problematično snovjo ali alergenom, vendar pa to morda še zdaleč ni tako lahko, kot se sliši.

Če se na koži vseeno pojavi alergijska reakcija, je lahko uporaba antihistaminika zelo koristna, saj omili simptome histamina in tako zmanjša srbenje izpuščajev ter pomiri razdraženo mesto. Antihistaminik nežno vtrite na mestu, kjer vas srbi, ali ga nanesite s tapkanjem, da preprečite poslabšanje draženja. Vedno preberite informacije na oznaki in sledite navodilom za uporabo izdelka. Če reakcija ne preneha ali če ste zaskrbljeni, poiščite zdravniško pomoč. 

Alergijska reakcija je eden od načinov, kako se vaše telo odziva na prisotnost »vsiljivcev«.

Ko telo zazna tujo snov oz. antigen, imunski sistem začne proizvajati protitelesa.

1 Allergen. Encyclopoedia Britannica Online. Available at: http://www.britannica.com/science/

2 Antigen. Encyclopoedia Britannica Online. Available at: http://www.britannica.com/science/antigen Accessed 31.03.16

3 Weller RB, Hunter HJA, Mann MW. Clinical Dermatology. Wiley. 2015 page 20-23

4 Histamine. Encyclopoedia Britannica Online. Available at: http://www.britannica.com/science/histamine Accessed 23.03.16

Morda vas bodo zanimali tudi naslednji članki

PIKI KOMARJEV

Komarji spadajo med najbolj nadležne insekte, ki pičijo. Malo verjetno je, da boste komarja ujeli med pikom, a simptomi (srbečica in draženje), ki sledijo, so lahko precej neprijetni.

KOŽNE ALERGIJE

Vaša koža je pregrada, ki vaše telo ščiti pred škodljivimi vplivi okolja. Ta pregrada vsak dan pride v stik s tujimi snovmi, alergeni, onesnaževali in dražili, ki lahko povzročijo reakcije, značilne za kožne alergije.

SONCE IN KOŽA

Za marsikoga je sončen dan razlog za slavje – sonce spodbuja vaše možgane k sproščanju serotonina, ki je hormon dobrega počutja, in spodbode telo k ustvarjanju vitamina D, ki je pomemben za kosti. Sonce je dobro in nujno potrebno, a predstavlja tudi grožnjo zdravju kože.