Zima in njeni učinki na kožo

Zima in zimske vremenske razmere lahko vodijo v izsušeno kožo, draženje, »zimsko srbečico« in pojav ekcema. Naučite se prepoznati vzrok simptomov na koži, ki so značilni za zimski čas.

Ljudje se povečini zavedamo, da naša koža potrebuje posebno nego v poletnih mesecih, da jo zaščitimo pred škodljivimi učinki sonca in vročine. Vendar je treba upoštevati, da lahko koži škodijo tudi zima in zimske vremenske razmere, kot so mrzel veter, temperature pod ničlo ter suh zrak, ki ga proizvajajo sistemi ogrevanja notranjih prostorov. Koža lahko postane suha in srbeča, pojavijo pa se tudi izpuščaji ter vnetje. Spoznajmo vzroke težav s kožo pozimi in načine, kako se jim zoperstaviti.

V zimskem času je koža pogosteje izpostavljena suhemu zraku v zaprtih prostorih in na prostem, zato njena površina izgubi vlago ter se hitreje izsuši. Zunaj lahko za izsušeno kožo krivimo mrzel veter in nizko stopnjo vlage v zraku, v zaprtih prostorih pa so problematični suh zrak, ki ga oddajajo ogrevalni sistemi, in vroče kopeli ter prhe, s katerimi skušamo izsušeni koži zagotoviti prepotrebno vlago. Koža se zato težje zavaruje pred neugodnimi pogoji, bakterijami in alergeni.

Oblačila, ki jih v zimskem času izberemo, da nam bi bilo toplo, lahko našo kožo naredijo dovzetnejšo za pojav dermatitisa. To je oblika vnetja, ki lahko vodi v oteklo, pordelo in srbečo kožo. Volneni puloverji iz grobih vlaken lahko na primer sprožijo blago draženje ali pa pravi alergijski kontaktni dermatitis. Ker pozimi običajno nosimo tudi bolj oprijeta oblačila, naša koža pogosteje pride v stik z morebitnimi sprožilci draženja, kot so znoj, sintetična vlakna (npr. lateks), kemična barvila v oblačilih in celo elastika.

 

Kako skrbeti za kožo pozimi


Na srečo obstaja več načinov, kako lahko zmanjšamo škodljive učinke zimskih razmer na kožo. Za začetek kožo zaščitite tako, da nosite rokavice, šal in kapo, kadar ste zunaj, uporabljajte pa tudi kremo za sončenje, da se zaščitite pred UV-žarki. V zaprtih prostorih uporabljajte vlažilec zraka, da omilite učinek sušenja, ki ga imajo ogrevalni sistemi. Dolgotrajne kopeli in prhe z vročo vodo niso dobra ideja, ker lahko izsušijo kožo. Za prhanje ali kopanje raje uporabite mlačno vodo in nežno čistilo. Prekomerno trenje lahko preprečite z izbiro oblačil, ki dihajo in so udobna. Izogibajte se tudi tkaninam, ki dražijo kožo. Za konec pa še: uporabljajte dobro vlažilno sredstvo za kožo in ga nanašajte redno, da koža ostane navlažena, zlasti po kopeli ali prhi.

Ali ste vedeli?

Škodljive učinke zimskih razmer na kožo lahko zmanjšate na različne načine: ne samo tako, da nosite rokavice, kapo in šal, ampak tudi tako, da se ne kopate oz. prhate dolgo ter pri tem ne uporabljate vroče vode.

Morda vas bodo zanimali tudi naslednji članki

ZDRAVJE KOŽE

Morda poznate rek, da so oči zrcalo naše duše. Podobno velja za kožo, ki odraža vaše splošno zdravstveno stanje.

DRAŽENJE KOŽE

Srbenje kože (pruritus) je lahko nadležno, a je lahko tudi opozorilo telesa na nevarnost, tako kot bolečina. Seznanite se z vzroki srbenja kože (pruritusa).

ZDRAVJE KOŽE

Koža se lahko negativno odzove na stres. Seznanite se z načini, kako lahko stres učinkuje na kožo in kaj lahko storite, da bo vpliv stresa na vaše življenje čim manjši.