Kaj se zgodi z vašo kožo, ko vas piči komar?

Histamin, ki se sprosti v kožo po piku komarja, ima v telesu številne učinke, ki so povezani s celjenjem ran, draženjem kože ali alergijskim odzivom.

Alergijski odziv


Ko se histamin sprosti iz celic, v katerih je shranjen, povzroči, da se drobne krvne kapilare v koži razširijo in postanejo bolj prepustne. Koža zato pordi. Ta odziv je del naravnega procesa celjenja ran, saj ranjeno tkivo potrebuje tekočine, celice in kemične snovi, da ga nahranijo in obnovijo.

Ko pride do alergijske reakcije, je odziv pretiran, saj gre za prekomerno reakcijo našega imunskega sistema na tuje snovi, ki običajno niso škodljive (v tem primeru slina komarjev).

Zakaj se krvne žile razširijo?


Na celicah, ki sestavljajo krvne kapilare, so receptorji za histamin, majhne »priključne postaje«, na katere se lahko veže histamin. Ko se veže, se krvna žila razširi. To je podobno, kot če bi vstavili ključ v ključavnico: receptor je ključavnica, histamin pa je ključ. Ko se vstavi in obrne, dobimo odziv: krvna žila se razširi.

Vloga antihistaminikov


Antihistaminik je zdravilo, ki je bilo razvito tako, da je podobno histaminu, vendar ne povzroča odziva. Deluje kot ključ, ki ga je mogoče vstaviti v ključavnico, vendar se ne obrne, zato ne more priti do odziva. Če je na receptor vezan antihistaminik, histamin ne more blizu: v »ključavnici« je že »ključ«, zato ni mogoče vstaviti še enega. Torej, antihistaminik blokira delovanje histamina in zato se krvne žile ne razširijo, v takšnem primeru pa tudi ne pride do reakcije na pik komarja. Simptomi srbenja in pordelosti se zmanjšajo in pik običajno postopoma izgine v nekaj dneh.

V idealnem primeru naj bi se antihistaminik na prizadeto mesto nanesel takoj po piku, da se kar najbolj zmanjša učinek takojšnjega sproščanja histamina. Tako narekujejo tudi navodila za uporabo. Če pride do okužbe na mestu pika ali če se pojavijo drugi simptomi, ki morda kažejo na resnejšo bolezen, ki jo je morda prenašal komar, ko je predrl kožo, se za nasvet obrnite na zdravstvenega delavca.

Po piku komarja se v kožo sprosti histamin.

Piki komarjev lahko povzročijo nelagodne občutke. Zakaj pičijo? Kaj se zgodi s kožo po piku komarja in iz kje izvira potreba po praskanju prizadetega mesta?

Morda vas bodo zanimali tudi naslednji članki

PIKI KOMARJEV

Komarji spadajo med najbolj nadležne insekte, ki pičijo. Malo verjetno je, da boste komarja ujeli med pikom, a simptomi (srbečica in draženje), ki sledijo, so lahko precej neprijetni.

KOŽNE ALERGIJE

Vaša koža je pregrada, ki vaše telo ščiti pred škodljivimi vplivi okolja. Ta pregrada vsak dan pride v stik s tujimi snovmi, alergeni, onesnaževali in dražili, ki lahko povzročijo reakcije, značilne za kožne alergije.

SONCE IN KOŽA

Za marsikoga je sončen dan razlog za slavje – sonce spodbuja vaše možgane k sproščanju serotonina, ki je hormon dobrega počutja, in spodbode telo k ustvarjanju vitamina D, ki je pomemben za kosti. Sonce je dobro in nujno potrebno, a predstavlja tudi grožnjo zdravju kože.