Kaj povzroča kožne alergije?

Vaša koža je pregrada, ki ščiti vaše telo pred škodljivimi vplivi okolja. Ta pregrada vsak dan pride v stik s tujimi snovmi, alergeni, onesnaževali in dražili, ki lahko povzročijo reakcije, značilne za kožne alergije. 

Kožne alergije


Pojav kožne alergije je obrambni odziv kože. Pri takšnem obrambnem odzivu se v telo običajno sprosti histamin, ki povzroči vnetje ali draženje kože, neugodne občutke ali druge neprijetne simptome kožne alergije, kot so srbenje, pordelost, otekanje, koprivnica ali kožni izpuščaji. Uporaba antihistaminikov lahko pomaga pri lajšanju simptomov, kot je srbenje kože, saj zavre delovanje histamina.

Kaj povzroča kožne alergije?


Povsod okoli nas so prisotni alergeni in možni sprožilci kožnih alergij. Nekateri alergeni so naravni (npr. pelod, prah, živali), vendar pa mnogi vzroki kožnih alergij izvirajo iz umetnih izdelkov, ki vsebujejo elemente, kot je nikelj, ali iz gospodinjskih čistil, ki vsebujejo kemične snovi.1

 

Kozmetični izdelki in čistila


Kožne alergije lahko povzročajo nekatere sestavine, ki jih najdemo v parfumih, kozmetičnih izdelkih in čistilih. Če opazite neželen odziv kože kmalu po stiku z novim izdelkom, gre tu morda za alergijsko reakcijo. Zabeležite si izdelke, ki ste jih uporabili na prizadetem mestu, in preverite njihove sestavine.
 

Tkanine, različni materiali in živali


Kožno alergijo lahko sproži neposreden stik z določenimi oblačili, s tkaninami (naravnimi ali umetnimi) ali z živalsko dlako. Odzivi so lahko različni: srbeči mozolji, gnojni mehurčki ali pordelost. Koža nekaterih ljudi se negativno odziva na volno, pri drugih pa je problematična mačja oz. pasja dlaka.
 

Prehrana in prehranski dejavniki


Nekatere vrste hrane, sestavine ali prehranski dejavniki lahko sprožijo kožne alergije ali neželene kožne reakcije. Kravje mleko, jajca, pšenica in ribe (če naštejemo le nekatere) se pogosto omenjajo kot vzroki kožnih alergij. Dnevnik alergijskih reakcij vam bo pomagal razumeti povezavo med zaužito hrano in zaznanimi kožnimi reakcijami.

Kaj povzroča kožne alergije?

Draženje kože lahko sprožijo najrazličnejši naravni in umetni alergeni. Naučite se, kako prepoznati vzroke kožnih alergij in draženja kože.

1 Skin Allergy. American College of Allergy, Asthma & Immunology. http://acaai.org/allergies/types/skin-allergies

Morda vas bodo zanimali tudi naslednji članki

UGRIZI IN PIKI INSEKTOV

Toplo vreme in sončni dnevi so odličen recept za dogodivščine na prostem. Poglejte, kako lahko poskrbite, da vam komarji, ose, čebele in sršeni ne bodo pokvarili veselja.

DRAŽENJE KOŽE

Srbenje kože (pruritus) je lahko nadležno, a je lahko tudi opozorilo telesa na nevarnost, tako kot bolečina. Seznanite se z vzroki srbenja kože (pruritusa).

SONCE IN KOŽA

Za marsikoga je sončen dan razlog za slavje – sonce spodbuja vaše možgane k sproščanju serotonina, ki je hormon dobrega počutja, in spodbode telo k ustvarjanju vitamina D, ki je pomemben za kosti. Sonce je dobro in nujno potrebno, a predstavlja tudi grožnjo zdravju kože.