Kožne alergije pri otrocih

Otroška koža je tanjša in zato po naravi bolj občutljiva na alergene kot koža odraslih. Preberite, kako prepoznati vzrok kožne alergije pri otroku.

Ne preseneča, da so telesa otrok manj imuna na mikrobe kot telesa odraslih. Toda, ali ste vedeli, da je otroška koža tudi tanjša od kože pri odraslih in da nudi manj zaščite pred bakterijami, alergeni ter kemičnimi dražili? Mlajši kot je otrok, bolj se kemična sestava njegove kože razlikuje od kože pri odraslem. Otroci so zato dovzetnejši za kožne alergije, zlasti otroci do 4. leta starosti. Če veste, kaj vse lahko sproži morebitne alergije, lahko izboljšate kakovost življenja svojega otroka tako, da zmanjšate njegove občutke neugodja.

Pogosti vzroki kožnih alergij pri otrocih

Zaščita vašega otroka pred alergijami je lahko zahtevna naloga, saj se lahko sprožijo praktično kjer koli se običajno zadržuje, pa naj bo to v notranjih prostorih ali na prostem.

Otroci so na prostem izpostavljeni najrazličnejšim dražilom, kot so cvetni prah, piki insektov, sonce, veter in celo izpušni plini. Nekateri otroci imajo lahko celo alergijske reakcije na pasjo oz. mačjo dlako ali na hrano, kot so arašidi, jajca in mlečni izdelki.

Toda dražila niso prisotna samo zunaj. Veliko dražilnih sredstev, ki povzročajo težave otroški koži, je mogoče najti tudi doma. Ne glede na to, kako zavzeto se trudite, da bi bila vaš dom in otrok čista, lahko že sami proizvodi, ki jih uporabljate, povzročijo izpuščaje ter draženje kože. Vsakodnevni izdelki, ki jih najdete v vašem domu, kot so mila, šamponi, deodoranti, losjoni, kreme, mehčalci tkanin, pralni praški in osvežilci zraka, lahko vsebujejo dražilna sredstva, ki ob stiku z otroško kožo privedejo do reakcije. Če imaš vaš malček doma kožno reakcijo, preverite informacije na zgornjih izdelkih, ali morda ne vsebujejo dodanih dišav ali barvil. Nato zamenjajte te izdelke za različice brez dišav oz. barvil. Še en vzrok za kožne alergije v notranjih prostorih gre iskati v pršicah, ki jih lahko najdemo v še tako čistih domovih. Sicer so na voljo izdelki, ki pomagajo zmanjšati količino pršic v naših bivalnih prostorih, vendar pa je skoraj nemogoče, da bi se teh mikroskopskih bitij znebili v celoti.

 

Simptomi kožnih alergij pri otrocih


Spoprijemanje s simptomi kožnih alergij je lahko naporno in pri otrocih povzroči obilo neprijetnih občutkov. Sprožijo lahko potrebo po praskanju, kar lahko še dodatno razširi prisotnost dražila in poškoduje kožo ali vodi v okužbo.

Vzroke kožnih alergij lahko pri svojem otroku prepoznate tako, da si stanja kože beležite v dnevnik in tako ugotovite, kateri so možni sprožilci. Zabeležite si morebitna dražilna sredstva in se nato o njih posvetujte z dermatologom. Če ne morete ugotoviti neposrednega vzroka alergije, boste morda morali otroka peljati na alergološko testiranje. Nekateri povzročitelji kožnih alergij so lahko prava uganka, vendar če boste uspeli ugotoviti, na kaj je občutljiva koža vašega otroka, boste lahko sebi in malčku prihranili marsikatero skrb ter stisko.

Ali ste vedeli?

Dražila, ki so lahko problematična za kožo vašega otroka, lahko najdete tudi, če doma vzdržujete čistočo. Nekatera od njih so sestavine v vsakodnevnih izdelkih, kot so mila, šamponi in številni drugi izdelki.

Morda vas bodo zanimali tudi naslednji članki

KOŽNE ALERGIJE

Vaša koža je pregrada, ki vaše telo ščiti pred škodljivimi vplivi okolja. Ta pregrada vsak dan pride v stik s tujimi snovmi, alergeni, onesnaževali in dražili, ki lahko povzročijo reakcije, značilne za kožne alergije.

KOŽNE ALERGIJE

Do alergijske reakcije pride, ko telo postane preobčutljivo na določeno snov ali alergen. Alergeni delujejo kot antigeni, na katere se vaš imunski sistem odzove tako, da začne proizvajati protitelesa. Ko se antigen in protitelo srečata po prvotni izpostavljenosti antigenu, se lahko pojavijo simptomi alergijske reakcije.

DRAŽENJE KOŽE

Vnetni proces pomaga zaceliti in obnoviti poškodovano tkivo. Torej, ko opazite izpuščaj ali ko vas zasrbi koža, pomislite, da gre tu za proces obnavljanja kože – naravne pregrade, ki vas ščiti pred škodljivimi vplivi okolja.