Koža služi kot pregrada, ki telo varuje pred škodljivimi dražljaji. Ta pregrada vsak dan prihaja v stik z milijoni tujih snovi, alergenov, onesnaževal in dražečih snovi. Vsaka od njih lahko povzroči reakcije, značilne za kožne alergije.

KOŽNE ALERGIJE

Ko se sproži kožna alergija, se telo odzove s samoobrambo. Samoobramba praviloma obsega sproščanje histamina – snovi, ki povzroči vnetje in draženje kože, neprijeten občutek ali druge neželene simptome kožne alergije, kot so srbenje, pordelost, oteklost, koprivnica ali izpuščaj na koži. Zdravljenje z antihistaminikom ublaži simptome, na primer srbenje kože, ker blokira delovanje histamina.

Kaj je vzrok kožnih alergij?

Obdajajo nas alergeni in možni sprožilniki kožnih alergij. Nekateri alergeni so naravni (npr. pelod, prah, živali), številni, ki povzročajo kožne alergije, pa izvirajo iz izdelkov, ki vsebujejo elemente, kakršen je nikelj, ali iz gospodinjskih čistil, ki vsebujejo kemične snovi.

Nikelj (nakit)

Nikelj je eden najpogostejših povzročiteljev kontaktne alergije. Najdemo ga v vsakdanjih predmetih, na primer v gumbih džinsa, okvirih očal, zaponkah pasov in v nakitu. Tople temperature lahko poslabšajo alergijo na nikelj. Znoj reagira z nakitom in povzroči sproščanje drobnih nikljevih kristalov, ki sprožijo alergijsko kožno reakcijo.

Kozmetika in čistila

Nekatere sestavine parfumov, kozmetike in čistil lahko povzročijo kožne alergije. Če opazite reakcijo kože kmalu po stiku z novim izdelkom, ste morda alergični. Ugotovite, katere izdelke ste uporabili na prizadetem predelu kože, in raziščite, kakšne sestavine vsebujejo.

Tkanine, materiali in živali

Kožno alergijo lahko sproži neposreden stik z določenimi oblačili, tkaninami (naravnimi ali umetnimi) ali živalsko dlako. Takšne reakcije se lahko pojavijo kot srbeči mozolji, koprivke ali pordelost kože. Nekateri ljudje se neugodno odzivajo na volno, pri drugih je lahko vzrok slabe reakcije kože mačja ali pasja dlaka.

Živila in prehranski dejavniki

Določena živila, sestavine hrane ali prehranski dejavniki lahko sprožijo kožne alergije ali neželene kožne reakcije. Kot vzroke kožnih alergij pogosto navajajo kravje mleko, jajca, pšenico in ribe (če omenimo le peščico). Dnevnik zaužitih alergenov vam lahko pomaga odkriti povezavo med zaužito hrano in opaženimi kožnimi reakcijami.