Za marsikoga je sončen dan razlog za slavje – sonce spodbuja možgane k sproščanju serotonina, ki je hormon dobrega počutja, in spodbudi telo k ustvarjanju vitamina D, ki je nujen za zdravje kosti. Sonce je dobro in nujno, vendar lahko hkrati pomeni grožnjo zdravju kože.

Nevarnosti izpostavljanja kože soncu

Vnetje kože (sončne opekline)

Če je koža predolgo izpostavljena soncu, lahko pordi in boli. To imenujemo sončne opekline; njihov vzrok so škodljivi vplivi močnega ultravijoličnega sevanja (UV-žarkov), ki jih oddaja sonce. Marsikdo se ne zaveda, da so sončne opekline akutno vnetje kože (strokovno medicinsko jih imenujemo dermatitis solaris) zaradi opekline prve, druge ali tretje stopnje.

Razširitev žil poveča pretok krvi v prizadetih predelih in povzroči različne neprijetne simptome, na primer:

  • pekoč občutek
  • srbenje
  • oteklost
  • pordelost
  • mehurje

Kako odgovorno uživati na soncu

Pazite, kdaj ste na soncu

Izogibajte se soncu med 10. uro dopoldne in 14. uro popoldne, ker so v tem času UV-žarki najmočnejši. Nosite lahka oblačila, ki varujejo pred sončnimi žarki, na primer srajce z dolgimi rokavi, klobuke in sončna očala. Zelo majhnih otrok ne smete neposredno izpostavljati soncu (tj. ostati morajo v senci).

Izberite ustrezno sredstvo za sončenje

Sredstva za sončenje s širokim spektrom lahko zaščitijo pred škodljivimi UV-žarki. Ko izbirate sredstvo za sončenje, upoštevajte pravilo, da morate izbrati toliko višji zaščitni faktor (SPF), kolikor svetlejša je vaša koža. Za otroke poiščite najvišji SPF, kar je mogoče.

Nanašajte (in ponovno nanašajte) sredstvo za sončenje po navodilih

Pri večini sredstev za sončenje je za učinkovito delovanje potrebnih približno 30 minut, zato jih nanesite, preden greste na sonce. Ne pustite se zapeljati misli, da je zaščita potrebna le ob vročih in sončnih dnevih – sončne opekline se lahko pojavijo celo ob oblačnih dneh ali v mrazu in snegu (ne pozabite uporabiti sredstva za sončenje na smučanju!).

Zdravljenje sončnih opeklin

Če je koža pretirano izpostavljena soncu, telo v samoobrambi tvori histamin. Histamin povzroči odziv kože v obliki simptomov, kot so srbenje, pordelost in bolečine (tj. simptomi, ki spremljajo sončne opekline). Antihistaminiki blokirajo učinek histamina in tako blažijo pogoste simptome sončnih opeklin.