Komarji so med najbolj nadležnimi insekti, ki pikajo. Malo verjetno je, da boste čutili sam pik, a posledični simptomi (vnetje in srbenje) so lahko zelo neprijetni.

Zakaj komarji pikajo?

Komarji pikajo, ker potrebujejo beljakovine iz krvi za nastajanje svojih jajčec. Ko komar piči, s cevastim ustnim delom prebode kožo in zaužije kri. Pičena oseba ne izgubi omembe vredne količine krvi, vendar pa komarjeva slina razdraži kožo. To povzroči neprijeten občutek in človeka sili, da se praska.

Zakaj ljudje privlačijo komarje?

Glavni razlogi, zaradi katerih ljudje privlačijo komarje, so:

  • Ogljikov dioksid: Komarje privlači ogljikov dioksid, ki ga človek izdihuje; zaznajo ga lahko do 50 metrov daleč.
  • Telesna toplota in telesni vonj: Komarji so občutljivi za toploto in jih naravno privlačijo osebe z višjo telesno temperaturo. Privlačijo jih tudi specifični telesni vonji in znoj.
  • Krvna skupina 0: Osebe s krvno skupino 0 imajo večjo verjetnost, da jih bodo opikali komarji, kot osebe z drugimi krvnimi skupinami. Raziskave kažejo, da imajo osebe s krvno skupino 0 dvakrat večjo verjetnost za pike komarjev kot tiste s krvno skupino B. Krvna skupina A je med komarji še manj priljubljena kot skupina B.

Piki komarjev – neškodljivi ali škodljivi?

Ko komar piči, telesni imunski sistem zazna njegovo slino kot grožnjo in se odzove s samoobrambo. Samoobramba poteka s sprostitvijo histamina, ki povzroči draženje ali vnetje kože, pogosto tudi izpuščaj. Nezdravljen pik praviloma nekaj dni srbi, nato srbenje mine in ranica se naravno pozdravi. Sami piki komarjev niso škodljivi, toda včasih komarji prenašajo resne bolezni. Preden kam odpotujete, preverite, ali pike komarjev na vašem cilju spremljajo kakšne nevarnosti.

Piki komarjev in siljenje k praskanju

Nevarnost za okužbo ali vnetje kože se poveča, če srbečo kožo praskamo: to namreč omogoči, da v rano pridejo bakterije. Praskanje in spremljajoče vnetje kože lahko povzročijo nastanek koprivk (majhnih oteklin na koži, ki po navadi srbijo ali pečejo). Zlasti otroci se težko uprejo nuji po praskanju srbeče kože, vendar jim moramo preprečiti, da bi se praskali. Zdravljenje z antihistaminikom lahko olajša simptome, na primer srbenje.